Första kryssningsfartyget av fyra besöker Umeå

Måndag den 16 augusti tar Kvarken Ports emot det första av fyra kryssningsfartyg som lägger till i Umeå sedan pandemin startade. Fartyget Hanseatic Nature, Hapag-Lloyd Cruises, som utgick från Hamburg Tyskland, är ute på en två veckors lång Sverige-kryssning med Luleå som nordligaste mål. Här i Umeå ges kryssningsresenärerna möjlighet till guidade stadsturer med shopping, mat och natur som de främsta upplevelserna.

Fartyg som hamnar i land

Det 138 meter långa kryssningsfartyget gör ett dagsbesök i Umeå. Med på fartyget finns cirka 112 passagerare, de flesta tyskar.

- Sverige brukar vara ett populärt resmål hos tyskarna. När branschen fick möjlighet att starta upp igen efter pandemin sa det bara pang, säger Viktoria Larsson, hamningenjör vid Kvarken Ports och fortsätter. Vi hade inte väntat oss besök av kryssningsfartyg redan under 2021. När det gäller denna typ av besök planerar de vanligtvis några år framåt, men denna gång har det gått på några månader vilket är extremt ovanligt.

Fartygen tillhör Hanseatic Expedition som alla är toppmoderna med en hög miljöprestanda. De är bla utrustade med elanslutning, SCR-katalysatorer, optimerad energianvändning och ett eget osmos-system för att producera färskvatten.

Fartyget lämnar Umeå tidigt på tisdag morgon och fortsätter resan norrut och till Luleå.

- Vi i norr har många exotiska inslag för tyskar, dels en fantastisk natur och sommartid långa ljusa nätter. Men något jag tror kommer att utvecklas är vinterkryssningar där snö, is och kyla kan vara exotiskt och kanske något som man inte är van vid i Europa på samma sätt som hos oss, säger Viktoria Larsson.