Nyheter

 • ENERGY WEEK 2018

  2018-02-07 Vi är på plats, besök oss!WIND EXCHANGE & SOLAR, I VASA 20–21 MARS 2018Vaasa Wind Exchange & Solar är det största eventet för energiteknologi i Finland och ordnas nu för åttonde gången som en del av Energy Week. Delta i seminarier, besök utställningarna och nätverka!

  Läs mer
 • Utökad magasinskapacitet i Vasa

  2018-01-18 Hamnoperatören Blomberg Stevedoring har investerat i ett nytt magasin för bulkvaror. Magasinet som har en yta på 3 600 m² kommer främst att användas till lagring av spannmål. Hamnen i Vasa hanterar ca 220 000 ton foder och spannmål årligen. 

  Läs mer
 • God Jul och Gott Nytt År

  2017-12-22 Vi önskar alla kunder och samarbetspartners en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2018!

  Läs mer
 • Rekord för virkesexporten

  2017-12-15 Den största enskilda lasten av virke från Umeå skeppas ut i veckan. M/V African Piper, med destination Alexandria i Egypten, lastas med ca 45 000 m³ virke, vilket motsvarar ca 750 lastilar med släp. Virket levereras från Västerbottens sågverk men även från sågverk i Örnsköldsvik och Norrbotten.
  Rekordlasten får symbolisera den ökade virkesexporten, som i Umeå under årets elva första månader ökat med 16 % jämfört med motsvarande period 2017 och beräknas bli 20 % för hela 2017. Kvarken Ports räknar med en fortsatt ökning för exporten av sågat virke under kommande år.

  Läs mer
 • ABB OCH KVARKEN PORTS I SAMARBETE

  2017-12-15 ABB och hamnen i Vasa har erfarenhet av samarbete kring undervattenstestning av transformatorer, och i år slöts ett nytt långt avtal för ett testområde. Hamnen erbjuder förutom lämpligt testområde i hamnbassängen även en bevakad, avskild miljö samt tillgång till lyftkapacitet.

  Läs mer
 • Birka Cruises styr mot Vasa

  2017-11-16 För första gången styr Birka Cruises​ sommarens långkryssningar till Vasa. Resan sker i kombination med succésatsningen Höga kusten.
  Kryssningsfartyget M/S Birka avgår från Stockholm den 26 juni med 1500 passagerare ombord, åker upp till världsarvet Höga kusten/Kvarkens skärgård​ och besöker Härnösand och Vasa. Hela kryssningen tar tre dygn.

  Läs mer
 • FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

  2017-09-06 Vasa hamns presentationsvideo finns nu tillgänglig på Kvarken Ports Youtube-kanal. Bekanta dig även med våra andra videon från hamnen.Följ oss även på LinkedIn och Facebook!

  Läs mer
 • Första leveransen till Finlands största vindkraftspark

  2017-05-23 Idag inleddes lossningen av komponenter för vindkraftsparken i Ömossa. M/v Amke var lastad med rör, vilka kommer att mellanlagras i hamnen i Vasa för att sedan transporteras vidare till Ömossa. Vindkraftsparken i Ömossa kommer att bestå av 34 kraftverk och blir Finlands största.

  Läs mer
 • Kvarkenregionen väl representerat på Transport Logistic-mässan

  2017-05-23 Kvarken Ports , Wasaline , NLC Vaasa och projektet E12 Atlantica Transport ställer ut med en gemensam monter på Transport Logistic-mässan i München 9–12 maj 2017. Montern är en egen ö i Finlands hamnars monter, och där marknadsförs gränsöverskridande samarbete, både det som åstadkommits och framtida utvecklingsarbete.

  Läs mer
 • Sågverken besökte Kvarken Ports Umeå

  2017-05-04 Onsdagen 3 maj ordnade Kvarken Ports en sågverksdag med inbjudna gäster från de lokala sågverken. Eventet förde samman industrin och företagen verksamma i hamnen.

  Läs mer
 • Välkommen att besöka oss på Transport Logistic-mässan!

  2017-04-12 Transport Logistic-mässan i München är världens ledande mässa för logistik och Supply Chain Management.

  Läs mer
 • Tillväxt och investeringar

  2017-03-20 Kvarken Ports andra verksamhetsår präglas av tillväxt, stabilitet och investeringar. Den totala godsmängden uppgick till 3,6 miljoner ton, vilket är ca 5 % mer än under 2015.


  Läs mer
 • EnergyWeek 2017 är här! Träffa oss på mässan!

  2017-03-14 Energy Week, det internationella evenemanget inom energiteknologibranschen, ordnas i Vasa 20–24.3.2017.Kvarken Ports, tillsammans med E12 Atlantica Transport och Vasa stads enhet för logistikutveckling, ställer ut på mässan 21-23.3. Välkommen att besöka vår monter!

  Läs mer
 • God Jul och Gott Nytt År!

  2016-12-20 Vi har i år igen donerat de pengar vi avsatt för julkort till Röda Korsets insamling människor i nöd.Vi önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2017!

  Läs mer
 • Ny terminal i Vasa

  2016-12-08 Backman-Trummers nya godsterminal, som togs i bruk i september, är den senaste länken i kedjan av investeringar som ökar konkurrenskraften hos Kvarken Ports Vasa. Andra betydande investeringar är införskaffandet av två mobila kranar med 100 tons lyftkapacitet vardera, förstärkningen av Vasklotbron samt upprustningen av järnvägsspåret.


  Läs mer
 • Vår nya hamnhandbok är klar

  2016-10-14 Söker du information om våra hamnar eller är du annars bara intresserad av vår verksamhet? Bekanta dig med vår nya hamnhandbok!

  Läs mer
 • fördubblad krankapacitet för containers

  2016-06-21 Vi har investerat 27 miljoner kronor i en ny mobil kran, som tagits i bruk i juni. Den nya kranen är av modellen Terex Gottwald GHMK 6507 och har en lyftkapacitet på 125 ton. 

  Läs mer
 • nu finns vi på linkedin

  2016-05-23 Följ oss för att se vad som händer i våra hamnar.

  Läs mer
 • ETT FINT FÖRSTA VERKSAMHETSÅR

  2016-04-18 Umeås och Vasas gemensamma hamnbolag, Kvarken Ports Ltd, gjorde under sitt första verksamhetsår ett gott resultat både ekonomiskt och volymmässigt.


  Läs mer
 • vi söker en planerare / arbetsledare

  2016-03-01 Vill du jobba hos oss?

  Läs mer
 • Flaggan i topp för gränsöverskridande samarbete

  2016-02-16 Kvarkenrådet hissade med stolthet både finska och svenska flaggan utanför Kvarkenrådets kontor i Bockska hörnet i Vasa idag. Midway Alignment nådde en viktig milstolpe i om att finska regeringens finanspolitiska ministerutskott i sista stund beslöt att skicka projektansökan vidare till behandling till EU.

  Läs mer
 • ny försäljnings- och Marknadsföringschef

  2016-02-16 Markus Rönnblom har utnämnts till försäljnings- och marknadsföringschef för Kvarken Ports Ltd fr.o.m. 1.1.2016.

  Läs mer
 • GOD JUL ÖNSKAR VI PÅ KVARKEN PORTS

  2015-12-22 I år donerar vi de pengar vi avsatt för julkort till Röda Korset och människor i nöd. God Jul och Gott Nytt År 2016 önskar vi på Kvarken Ports!

  Läs mer
 • stort EU-intresse för innovativt transportkoncept

  2015-09-15 José Anselmo EU PRESSMEDDELANDE FRÅN PROJEKTET MIDWAY ALIGNMENT OF THE BOTHIAN COORIDOR Vasa och Umeå får betydelsefulla gäster den här veckan, nämligen Brian Simpson, koordinator för EU:s program Motorways of the Sea (European Coordinator for Motorways of the Sea, MoS) och José Anselmo, ansvarig för förverkligande av programmet (TEN-T/MoS Policy Advisor). Avsikten med besöket är att se närmare på resultaten av den första fasen av projektet Midway Alignment of the Bothnian Corridor och det unika samarbetet mellan städerna. Midway Alignment of the Bothnian Corridor är ett gemensamt projekt för de växande regionerna Vasa och Umeå. Målet är att utöka trafiksamarbetet mellan regionerna och skapa ett säkert och hållbart transportsystem för gods och passagerare som färdas genom Bottniska korridoren. Projektets första fas avslutas vid årsskiftet och förberedelserna av fas två har redan börjat. En viktig del av projektets andra fas, är att bygga en miljövänlig, effektiv och pålitlig färja för trafiken mellan Vasa och Umeå. Intresserade gästerSimpson, som tidigare har varit europarlamentariker, utnämndes ifjol till koordinator för programmet Motorways of the Sea. Han har varit verkligt intresserad av projektet för Kvarkentrafiken och tog själv initiativ till besöket. – Det är både fint och sällsynt att EU-tjänstemän på den nivån är så intresserade att de reserverar flera dagar för att bekanta sig med vårt gränsöverskridande samarbete, vårt nya transportkoncept och de regionalt verksamma företagens innovationer, säger Kvarkenrådets direktör Mathias Lindström som också leder projektet Midway Alignment. Information om projektet och regionens potentialBesöket inleds måndag 14 september i Umeå, då Anselmo träffar regionens politiker och svenska Trafikverket. Dagen därpå blir det en presentation av vad projektet har uppnått så här långt samt studiebesök hos hamnbolaget Kvarken Ports och hos rederiet Wasaline, gemensamt ägt av städerna Umeå och Vasa. Båda bolagen är konkreta exempel på det nära samarbetet mellan de två länderna. Simpson ansluter på tisdagen till Vasa, där han tillsammans med Anselmo träffar lokala politiker på stadens mottagning. Under onsdagen deltar de i en workshop om innovationer med anknytning till sjöfart. Deltar gör även företag som verkar i regionen, finska Trafikverket och kommunikationsministeriet samt experter inom sjöfart. För mer information, kontakta: Mathias Lindström, projektledare, tfn: 050 918 6462, mathias.lindstrom@kvarken.org Läs mer på projektets webbplats

  Läs mer
 • design klar för ny Kvarkenfärja

  2015-04-16 Sedan i augusti 2014 har Wärtsilä genomfört en inledande fartygsdesign för projektet Midway Alignment of the Bothnian Corridor, ett projekt för ny transportlösning över Kvarken. Hamnarna i Umeå och Vasa är projektpartners.  Konceptet, som är resultatet av den första fasen i fartygsdesignsprocessen, en så kallad ”initial design” har nu publicerats. Arbetet omfattar det blivande fartygets huvudlinjer och utrymmen för alla funktioner som fartyget kommer att förses med. Med utgångspunkt i detta koncept övergår arbetet med fartygsdesignen nu till ett mer detaljerat skede i form av en så kallad ”Basic design”. I nästa fas ska byggnationen av fartyget upphandlas och den slutgiltiga designen genomförs sedan i samarbete med det skeppsvarv som får uppdraget att bygga fartyget.På Wärtsilä leder projektchef Tuomas Linna designteamet för fartyget som är avsett för trafiken över Kvarken. Designteamet verkar i nära samarbete med det kundteam som projektet Midway Alignment har sammanställt för att driva det dagliga designarbetet. I gruppen ingår representanter för rederiet Wasaline tillsammans med expertis från fartygsdesignföretagen Foreship och SSPA. Sammanhållande för det dagliga arbetet i kundteamet är konsulten Torvald Hvistendahl, Naval Architect på SSPA.Läs mer på projektets webbplats

  Läs mer
 • Nu har vi startat

  2015-01-02 Igår, 1 januari 2015, gick startskottet för nya Kvarkenhamnar AB - ett gemensamt bolag för hamnarna i Umeå och Vasa. Bolaget kommer att marknadsföras under namnet Kvarken Ports Ltd. Den utökade samverkan ska bidra till att effektivisera och stärka affärsutvecklingen för hamnarna och stärka transportstråken i regionen.

  Läs mer
 • Matti Esko ny VD för Kvarkenhamnar

  2014-09-18 Matti Esko har valts till VD för det nya bolaget Kvarkenhamnar AB. Esko arbetade tidigare som VD för det internationella transportföretaget Euroports Finland. Esko har en gedigen erfarenhet från hamn - och logistiksektorn och ser stor potential i det nya bolaget. - Jag ser fram emot ett spännande och utmanande uppdrag, när vi nu skapar ett hamnbolag över landsgränserna. Vårt mål är att Kvarkenhamnar ska bli en ledande hamn när det gäller marknadsposition, kvalitet, miljö och utvecklingskraft i det växande handelsutbytet mellan Östersjöländerna. En av flera viktiga uppgifter blir att säkerställa en fortsatt stabil och attraktiv färjetrafik mellan Umeå och Vasa.

  Läs mer
 • Pressmeddelande: Gemensamt hamnbolag Umeå–Vasa

  2014-06-16 Kommunfullmäktige har godkänt riktlinjerna för Kvarkenhamnar AB, ett bolag som ska ägas av Umeå Kommunföretag (UKF) och Vasa stad. I beslutet ingår också att anvisa 15 milj kr till UKF som aktieägartillskott för bildandet av bolaget.
  Kvarkenhamnar bildas genom ett aktiebolag som ägs till hälften vardera av UKF och Vasa Stad. Denna utökade samverkan bedöms kunna effektivisera och förstärka affärsutvecklingen och leda till ökade volymer av gods och passagerare över Kvarken.
  Det nya bolaget kommer att hyra hamnanläggningarna av respektive ägare. Det rör sig om markområden med tillhörande byggnader, farleder, kajer, järnvägsanläggningar och kranar.


  Läs mer
 • PRESSMEDDELANDE Vasa stad 2014-03-19

  2014-03-19 En arbetsgrupp med deltagare från Umeå och Vasa har utrett hur man kan utveckla hamnarna efter att Vasa stad måste bolagisera sin hamnverksamhet senast  1 Januari 2015 på grund av en ändring i kommunallagstiftningen.Traditionellt har transportrutterna i Norden ritats i nord – sydlig sträckning. Det finns för närvarande många orsaker att tro att framtida transportstråk alltmer börjar söka sig i väst- östlig sträckning. På EU-nivå har etablerats olika samarbetsformer under benämningar som Midway Alignment of the Bothnian Corridor, Comprehensive Port och Ten T- nätverk.

  Läs mer

Kvarken Ports Ltd - The Ports of Umeå and Vaasa

Follow us