Kasvua ja investointeja

20.03.2017

Kvarken Portsin toisena toimintavuotena kokonaistavaraliikenne kasvoi, satamien välinen yhteistyö vakiintui ja investoinnit aloitettiin. Satamien kokonaistavaraliikenne kasvoi 5 % verrattuna edelliseen vuoteen, 3,6 miljoonaan tonniin.

”Vuoden 2016 aikana satamien integrointi vietiin maaliin. Satamien ja omistajien, Uumajan kunnan ja Vaasan kaupungin, välinen yhteistyö sujuu erinomaisesti. Aloitimme konkreettiset investoinnit viime vuonna ja vuoden 2017 aikana fokusoimme tulevien suurien infrastruktuurihankkeiden suunnitteluun”, toteaa toimitusjohtaja Matti Esko.

Uumajassa saavutettiin edellisen vuoden tavaravolyymit, 2,2 miljoonaa tonnia, josta valtaosa koostuu puutavaran ja kraftlinerin viennistä. Tuonti koostuu nestemäisestä ja kuivasta bulkista, kuten polttoaine ja rehu. Konttivolyymit jatkoi kasvua ja saavutettiin uusi ennätys 29 000 TEU:ta. Satama käsitteli myös useamman projektilastiin. Kvarken Ports investoi uutteen mobiilinosturiin, 125 tonnin nostokapasiteetilla, mikä tukee konttiliikenteen kasvua ja tulevia projektikuljetuksia.

Vaasan satama käsitteli 1,4 miljoonaa tonnia, mikä oli 16 % enemmän kun vuonna 2015. Suurin kasvu tuli bulkkivolyymeistä, etenkin hiilestä, mutta myös projektikuljetuksista. Logistiikkakonserni Backman-Trummer avasi syksyllä uuden terminaalin satamaan ja junarata keskustasta satamaan kunnostettiin, molemmat asiat tärkeitä sataman kilpailukyvyn kannalta. Vuodelle 2017 on suunnitteilla lisää varastoja satamaan ja sataman läheisyyteen.

”Arvioimme kasvun jatkavan tänä vuonna. Uskomme bulkkisegmentin kasvavan molemmissa satamissa sekä myös projektikuljetusten kasvuun, paikallisen teollisuuden ja tuulivoimahankkeiden myötä. Vuosi on alkanut positiivisesti uusien kauppojen merkeissä Uumajassa, ja Vaasassa teemme erityisesti töitä Eurooppaan kulkevasta säännöllisen linjaliikenteen eteen”, sanoo myynti- ja markkinointipäällikkö Markus Rönnblom.

Vaasan matkustajaterminaali on kunnostettu ja sekä Wasaline että Kvarken Ports ovat ottaneet käyttöön kuunnostetut ja tarpeenmukaiset tilat. Matkustajaliikenne merenkurkun yli on jatkanut kasvuaan ja saavutti 184 144 matkustajan määrän vuonna 2016, mikä oli 9,2 % enemmän kun edellisenä vuotena.

Molemmissa satamissa valmistaudutaan sekä rahti- että matkustajavolyymien kasvuun. Uumajassa suunnittelutyö uudesta konttikäsittelyalueesta, konttilaiturista ja uudesta bulkkialueesta on meneillään ja Vaasassa suunnitellaan laiturin pidennystä sekä laituripaikkojen uudistusta.

Lisätietoja:

Matti Esko, toimitusjohtaja

Puh. +358 40 580 1860

Kvarken Ports Ltd - The Ports of Umeå and Vaasa

Follow us