ENSIMMÄINEN TOIMINTAVUOSI SUJUI MALLIKKAASTI

18.04.2016

Uumajan ja Vaasan yhteisen satamayhtiön, Kvarken Ports Ltd:n, ensimmäinen toimintavuosi sujui liikenteellisesti ja taloudellisesti hyvin.

”Ensimmäisen toimintavuoden tavoitteena oli kahden erillisen sataman ja kahden erilaisen kulttuurin yhdistäminen yhdeksi kokonaisuudeksi. Tässä tavoitteessa onnistuimme hyvin. Lisäksi ensimmäisenä toimintavuotenamme panostimme paljon näkyvyyteen ja uuden ainutlaatuisen satamakonseptimme esille tuomiseen”, kertoo toimitusjohtaja Matti Esko.

Kvarken Portsin tavaraliikenne vuonna 2015 oli 3,4 miljoonaa tonnia.

Uumajassa liikennemäärät kasvoivat hieman perinteisissä tavaralajeissa, kuten paperin viennissä ja öljyn tuonnissa. Voimakkainta, yli 15 prosenttia, kasvu oli kuitenkin konttiliikenteessä, joka nousi uuteen ennätykseen 25 000 TEU:n. Konttiliikenteen kasvun tukemiseksi yhtiö on tilannut uuden 125 tonnin mobiilinosturin, joka toimitetaan Uumajaan toukokuussa 2016. Tämän lisäksi on aloitettu strateginen suunnittelu uuden konttienkäsittely- ja laiturialueen rakentamiseksi.

Vaasassa liikennemäärä väheni hiilen tuontimäärien jäätyä alhaisiksi. Kyseessä on rakenteellinen muutos ja siksi kasvun toteuttaminen muissa tavaralajeissa on tärkeää Vaasalle. ”Näemme ison potentiaalin Vaasassa erityisesti projektilasteissa sekä paikallisen että alueellisen vienti- ja energiateollisuuden liikennemäärien kasvattamisessa”, sanoo Markus Rönnblom, Kvarken Portsin markkinointi- ja myyntipäällikkö.

Wasalinen harjoittama lauttaliikenne jatkoi positiivista kehittymistään niin lasti- kuin matkustajamäärien suhteen. Yhteensä Vaasan-Uumajan välillä matkusti 168 557 matkustajaa sekä kulki 276 641 tonnia lastia vuonna 2015.

Kvarken Ports jatkaakin lauttaliikenteeseen liittyvien ratkaisujen strategista kehittämistä osana Midway Alignment of the Bothnian Corridor -hanketta vuonna 2016.

Kvarken Portsin liikevaihto vuonna 2015 oli 75,8 miljoonaa Ruotsin kruunua. Liikevoitto oli budjetoitua suurempi mittavampien synergiahyötyjen sekä muiden säästöjen myötä.

”Kvarken Portsin ensimmäinen toimintavuosi toi heti konkreettisesti esiin yhdistymisellä saavutettavat hyödyt niin liikenteellisesti kuin taloudellisestikin”, toteaa toimitusjohtaja Matti Esko.

Kvarken Ports Ltd - The Ports of Umeå and Vaasa

Follow us